Relat Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  450 m al sud de Les Casetes de Relat

  Coordenades:

  41.87823
  1.98084
  415434
  4636758
  08012-159
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Historicista
  Contemporani
  XVII-XVIII
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref. cad.: 017A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Conjunt de cinc edificis, el volum principal és un edifici de planta baixa i dos pisos amb una superfície aproximada de 570 m2, al costat hi té adossada una torre de planta baixa i tres pisos i a l'altra banda hi té adossada la casa dels
  masovers de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 405 m2. La casa és feta amb maçoneria de pedra, parcialment arremolinada i amb la coberta de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. A la façana principal té un cos de tres galeries horitzontals a cada planta. L'acabat exterior de la casa dels masovers és arremolinada i pintada de color blanc. Les obertures són amb pedra carejada, amb pedra sense carejar i amb rajoles ceràmiques. L'era es troba situada a dins la lliça, la meitat de la qual és de pedra natural. Al costat i al davant de la casa hi ha quatre edificis complementaris, coberts i pallisses. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

  La família Relat ha estat important des de finals del s XVIII, i fóu un segle més tard quan van anar adquirint un seguit de masies circumdades al voltant de Santa Eugènia de Relat. Aquestes masies van ser molt reformades a principis del segle XX.

  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
  - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.