Reixes (oest)
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud e Palà Vell de la variant en surt una pista forestal en direcció a cal Tiet, en paral·lel a la riera d'Hortons. A cal Tiet seguir uns 800 m i trencall a l'esquerra (nord) uns 400 m.
    482

41.89533
    1.75704
    396892
    4638902
    08141 - 282
    En ruïna
    08140A011000490000IH
    Jordi Piñero Subirana

Masia o casa de pagès en estat força ruïnós, emplaçada en un petit replà prop de la confluència del torrent de la Llastanosa amb la riera d’Hortons. Conserva el cos residencial principal de manera molt parcial més un grup de coberts independents a llevant, amb una tina, i un altre grup amb tines a ponent. La casa tenia dues plantes, però tan sols es conserva dempeus un petit tram d’un dels angles del mur perimetral, mentre que la resta s’ha esfondrat i ha format un munt d’enderrocs. El mur és fet de paredat comú i s’hi poden veure un parell de finestres emmarcades amb pedra carejada. Les construccions dels coberts també es troben en ruïnes i sense teulada.

Uns 2,5 km a l’est, a la zona de la riera de Sant Cugat, hi ha la casa de pagès també anomenada Reixes, cosa que dóna peu a certes confusions. La denominació correcte és Reixes, cal Reixes o Reixetes per la casa corresponent a la present fitxa, a la vall d’Hortons (a l’oest), i Reixes per l’altra casa, a la zona de la riera de Sant Cugat (més a l’est).

En la fitxa del Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (PEUPIC) hi ha una errada en la fitxa corresponent a cal Reixes (núm. 89.EA). La fitxa, descripció i mapa corresponen al Reixes situat a l’est, a la zona de la riera de Sant Cugat, però les coordenades UTM corresponen al Reixes situat a l’oest, a la Vall d’Hortons. Aquest catàleg no té cap fitxa dedicada a la casa de Reixes de l’oest, a la Vall d’Hortons.

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, tal vegada, deu correspondre al segle XVIII. Però no descartem que tingués un origen anterior. En els darrers temps Reixes era una masoveria de la Llastanosa, i ja fa molt temps que es troba abandonada. Desconeixem la relació d’aquesta casa amb la que es troba més a l’est, a la zona de la riera de Sant Cugat, també anomenada Reixes.