Cal Sitges
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). A cal Tiet prendre camí en direcció nord uns 700 m.
    487

41.8928
    1.75154
    396431
    4638628
    08141 - 281
    Estructuralment la casa es manté íntegra, però els murs presenten alguna esquerda.
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 102.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. ambiental.
    08140A011000160000IU
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada en un petit replà vora la vall que forma el torrent anomenat precisament de cal Sitges. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossat a ponent un cos auxiliar de dues plantes i coberts més petits a llevant. Un d’aquests coberts de llevant havia tingut un forn. La casa sembla aixecada en una sola fase constructiva, probablement al segle XIX. Presenta una estructura força regular i s’ha mantingut de manera íntegre, pràcticament sense modificacions posteriors. La façana principal, encarada vers migdia, s’estructura en base a dos eixos d’obertures, totes emmarcades amb pedra carejada. El parament és de paredat comú, i conserva restes d’un semi-arrebossat tradicional. La resta de façanes pràcticament no tenen obertures.

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, sembla aixecada al segle XIX, tot i que no es pot descartar un origen una mica anterior. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 és anomenada “Can Sitges”. Hi consta que és una masia (“casa de labor”), que estava situada a 3 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.