Refugi Lluís Estasen
Saldes

Saldes. El Pedraforca.
    A la muntanya del Pedraforca

Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Rambla, 41. 08002 BARCELONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

El refugi Lluís Etasen és construït a la Jaça dels Prats, al Pedraforca. Edifici de planta rectangular cobert amb teulada a doble vessant de pissarra amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. Al costat té un altre edifici adossat més petit amb teulada amb carener perpendicular a l'anterior. L'obra és de pedra i de dues plantes. L'interior disposa de sala menjador i cuina, habitacions per ús del federats e la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

Deu el seu nom a la figura de LLuís Estasen (1890-1947), exponent duna generació que va impulsar l'excursionisme a Catalunya, amb l'alpinisme, l'escalada i l'esquí de muntanya. Va ser el descobridor de la paret nord el Pedraforca formant part de la història de les escalades. El 12 d juny de 1947 va ser beneïda la primera pedra i el 26 de juny de 1949 va ser inaugurat.