Molí de Feners
Saldes

L'Espà. Feners. Molí de Feners. 08697 SALDES

XIV
    Es troba en procés de ruïna.
    Cortés Elía, Mª del Agua

De l'antic molí de Feners tan sols restesn algunes parets de poca alçada a prop del torrent Aigua de Valls. Deixen veure un edifici de planta rectangular, de pedra, del que encara es conserva el cacau de volta de canó. No és visible la bassa ni el canal.

Accés des de la carretera de Saldes a Gósol, passat el Coll de la Trapa, desviament a l'esquerra. Abans d'arribar a Feners cal agafar un desviament a la dreta que porta fins a la riera.

El 1326, Pere, fill de Ramon de la Franquesa, es casà amb Sibil·la, filla de Guillem sa Riera de Bagà, i heretava el mas Franquesa amb les terres, el molí, les cases, els drets i totes les pertinences que el mas tenia a Feners i al terme. Aquesta és la primera dada documental que tenim del molí que tindria relació amb el conjunt fortificat de Feners. La data més antiga d'aquest conjunt és el 1289, tot i que es va mantenir habitat fins pràcticament l'actualitat, de manera que el molí molt probablement també seguiria en funcionament. El mateix nom del lloc, Franchea de Faners, indica una situació excepcional de franquesa. Al segle XIII pertanyia als senyors de Pinós, i anteriorment als comtes de Cerdanya. L'any 1316 són documentades les obres de fortificació del lloc, en les que participaren els habitants de Feners a canvi de l'exempció d'impostos durant un període de sis anys, així com també veïns de Gresolet (Baronies, vol I, pàg. 395), fet pel cavaller Pere de Santa Eulàlia, procurador de la Baronia de Pinós. El 1439, hi ha notícia del mas Ribelles de Feners. Al segle XVII era lloc pertanyent al Duc d'Alba, que van rebre part de l'herència dels Pinós al segle XVI en estroncar-se la línia generacional.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes.