Rectoria Vella o cal Masover
L'Esquirol

La Bertrana (l'Esquirol)
    A pocs metres a migdia de la Bertrana.

XVI-XVII
    Virgínia Cepero González

Masia de planta en forma de "L" que consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és a dues vessants, de teula àrab, i el carener paral·lel a la façana, que es troba orientada a migdia. Es troba assentada sobre el desnivell natural del terreny.
    Presenta un cos annex de planta baixa.
    Les obertures, de disposició irregular, són de pedra treballada.
    A la façana de tramuntana hi ha un portal a nivell del primer pis, que fa espona de pou. En aquest sector, s'obre una finestra d'estil gòtic amb una espitllera a sota l'ampit.
    A migdia, hi ha un portal que tanca la lliça amb l'any "1686" inscrit a la llinda. El mur de llevant presenta una escala d'accés al primer pis, que presenta un portal adovellat i una finestra romànica. Hi ha també al primer pis un porxo que envolta la casa, sostingut per un pilar assentat sobre la barana de l'escala.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossats en gran part, deixant vistos els escaires i elements de ressalt.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M81.

La Rectoria Vella va ser construïda l'any 1350 i funcionava com a casa rectoral de l'antiga parròquia de Santa Maria de Corcó, que al segle XVIII es va traslladar al nucli de l'Esquirol passant a ser una casa de pagès, patrimoni del mas de la Bertrana.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2º edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 123, 194.