RECTORIA DE SANT VICENÇ D'OBIOLS
Avià

Obiols. 08610 AVIÀ
    Emplaçament
    Accedint per la colònia La Plana , des de la C-1411, en direcció a Graugés. Al costat de l'església.

42.06108
    1.86635
    406203
    4657180
    08011 - 77
    1843
    BPU i ZEA. POUM Avià, DOGC 12/07/2011
    2951 / Any 1983
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    María del Agua Cortés Elía

La Rectoria d'Obiols respon a una estructura clàssica de tres crugies, teulada a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana i aquesta oberta a llevant, a la plaça de l'església. Està adossada per darrera al mas Obiols ocupant una tercera part de l'amplada del mur d'aquest, i de forma esglaonada. La porta central amb un balcó al centre del pis i una finestra a cada costat accentuen la simetria de la façana. Totes les finestres tenen els muntants, llindes i ampitadors de pedra. Al costat de la porta d'entrada hi ha dos pedrissos. A la llinda de la porta hi ha la data 1843.

La única referència escrita que tenim de la rectoria és la nota que surt a l'Amillarament de 1862 indicant que la casa rectoral d'Obiols no pagava contribució, igual que la resta d'esglésies, rectories i capelles del terme. Al llibre de baptismes de la Parròquia (APG) hi ha una nota que explica que del 3 de maig de 1873 al 4 de juny de 1874 l'església es va quedar sense capellà ja que aquest va fugir perquè temia per la seva vida degut als aconteixements que passaven (tercera guerra carlina). La parròquia va estar sota jurisdicció del Bisbat de Ripoll fins al 1874 en que passa a ser del bisbat de Solsona.

Amillarament d'Avià de 1862. (AMA).
    Llibre de baptismes de la parròquia d'Obiols (1852 a 1906) (APG).