Rectoria de Sant Martí
Sobremunt

Rectoria de Sant Martí, s/n. Nucli urbà. Sobremunt

Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La Rectoria està situada a l'extrem nord-est del nucli de Sobremunt, adossada al sud-est de l'església parroquial de Sant Martí de Sobremunt.
    Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, tot i que en algunes parts aquest s'ha escrostonat, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa dues finestres, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra treballada, i dos portals, el central dels quals emmarcat amb pedra bisellada i llinda monolítica d'arc rebaixat i el de l'extrem dret, també d'arc rebaixat, emmarcat amb maó. Al primer pis hi ha un balcó al centre emmarcat amb pedra bisellada i quatre finestres, dues de les quals emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat. A nivell de golfes hi ha una finestra balconera central emmarcada amb pedra bisellada, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb decoració d'arc conopial a la llinda, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. A l'extrem esquerre de la façana hi ha adossat un mur de maçoneria de pedra rematat en un pilar bastit amb blocs de pedra treballada i coronat amb una peça monolítica de forma troncocònica.
    La façana est conté adossada una estructura parcialment enrunada i un petit cos a la part dreta amb una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta que dóna accés directe al primer pis.
    La façana nord es troba adossada en el seu extrem dret a l'església. A nivell de planta baixa hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada; al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb maó, una de les quals amb llinda de fusta i dues amb llinda de pedra, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i la data de 1789 inscrita a la llinda; i a les golfes hi ha tres finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada, una amb maó i una amb pedra treballada.
    La façana oest compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta la casa i es troba a pocs metres de l'entrada principal de l'església. A nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada, un portal emmarcat amb pedra bisellada i amb la data de 1921 inscrita a la llinda, una finestra emmarcada amb maó i una obertura d'arc rebaixat reformada. A nivell de golfes hi ha únicament una finestra petita emmarcada amb maó.

La rectoria es troba documentada en el fogatge de 1553, amb Mn. Antoni vicari, formant part de la parròquia i terme de Sant Martí de Sobremunt.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.