La Sala
Sobremunt

La Sala, s/n. Nucli urbà. Sobremunt

Jordi Compte i Marta Homs

La Sala està situada pocs metres a l'oest de l'església parroquial de Sant Martí de Sobremunt, en un punt elevat a l'extrem nord-est del nucli de Sobremunt.
    Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'oest, conté una estructura adossada perpendicularment a la meitat esquerra, coronada amb teulada de doble vessant i sustentada amb pilars de blocs de pedra treballada. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra treballada que han estat pintats de vermell, com diversos emmarcaments d'obertures a la resta de l'edifici. Davant la façana hi ha un pati, delimitat per diverses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra.
    La façana sud conté dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, ambdues pintades de vermell, i tres finestres al primer pis, dos de les quals pintades de vermell; dues estan emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una amb llinda de fusta, i l'altra amb maó.
    La façana est forma un queixal i contenia nombroses estructures adossades, actualment en runes. A nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb brancals de pedra treballada i arc de maó i una porta tapiada emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha una part de mur bastida amb obra vista i una finestra a l'extrem dret.
    La façana nord conté estructures adossades a dreta i esquerra i únicament tres finestres, dues reformades a la planta baixa i una emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis.