Rectoria de Sant Esteve de Múnter
Muntanyola

  Osona
  Múnter
  Emplaçament
  Adossat Església. Trencant N-141C, entorn església de Sant Esteve de Múnter. 08505. Muntanyola.

  Coordenades:

  41.87838
  2.21295
  434694
  4636572
  Número de fitxa
  08129-24
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Gòtic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Restaurada en part
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 23131
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. Pl. de la Catedral n.1. 08500. Vic.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Edifici civil en forma de masia de planta rectangular coberta a dues vessants i adossada a l'església parroquial per la part de ponent. El portal principal es troba situat a migdia i forma grosses dovelles amb la dovella central decorada. Les finestres del primer pis tenen decoracions conopials. El mur de migdia és emparat per un contrafort. Al sector de tramuntana hi ha un altre portal d'accés amb un petit jardí al davant. L'estat de conservació és bo. És construïda amb pedra i arrebossada al damunt en alguns sectors, sobretot a la part de ponent que ha estat recentment restaurada.

  Ha perdut les funcions de rectoria i s'habita només esporàdicament. L'interior ha perdut l'antiga estructura degut a les modernes reformes. Antic mas lligat a la història de l'església parroquial, la qual és documentada des del 929 i fou ampliada als segles XII i XVII. Tenim notícies de la rectoria en el fogatge de 1553 de la parròquia i terme de Sant Esteve de Múnter, en el qual es registra a Mossèn JAUME MATHA VACAS. El mateix rector fou qui féu reformes a la rectoria i el trobem escrit en el portal d'entrada, a la dovella central: MATAVACAS RE. 1568. Com podem observar la grafia canvia però el nom és el mateix. Aquesta edificació, segons consta a la llinda, fou reformada de nou al segles XVIII: RIERA RENOVA 1788.

  IGLÉSIES, J. (1979). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona 433. TORRENT, C. (1982). Rectoria de Sant Esteve de Múnter. Inventari Patrimoni Arquitectònic. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya. Inèdit.