Rectoria de Sant Climent
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 7900 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

El mas Sant Climent està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera de Merlès, pocs metres al sud-est de l'església de Sant Climent de la Riba i al nord-oest del puig dels Eixuts. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La major part de les obertures tenen l'emmarcament arrebossat. La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal amb brancals de pedra treballada i una finestra. Al primer pis hi ha dues finestres balconeres i a les golfes una galeria formada per tres obertures d'arc de mig punt emmarcades amb maó. Just sobre la galeria hi ha un carreu quadrat integrat al mur amb la inscripció "AÑO 1887". La façana oest conté cinc finestres, dues a la planta baixa, dues al primer pis i una a les golfes. La façana nord conté un portal i una finestra a nivell de planta baixa, tres finestres i una espitllera emmarcada amb maó al primer pis, i dues finestres a les golfes. La façana est conté una finestra per planta.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

El mas Sant Climent, antiga rectoria de l'església de Sant Climent de la Riba, va ser bastit a finals del segle XIX tal com ho testimonia un carreu amb la data de 1887 inscrita integrat a la façana principal de l'edifici.