Rectoria de Pujalt
Pujalt

XIV-XIX
    Pateix deficiències estructurals.
    BCIL . 862-I /Acord Ple Consell Comarcal / 31/03/2005
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

La rectoria de Pujalt és un edifici d'origen medieval la façana actual del qual va consolidar-se en època contemporània. Entre els vestigis primitius conservats a l'exterior destaquen dos portals situats al carrer de les voltes; el primer és d'arc de mig punt adovellat i es troba tapiat; el segon és d'arc escarser adovellat i té un escut erosionat a la clau. L'edifici té una estructura complexa, amb la juxtaposició de tres volums que inclou l'arc de passatge del carrer de les Voltes. La façana de la plaça presenta diverses obertures d'arc pla i d'arc escarser arrebossat, agunes amb ampit de pedra. El parament dels murs és la pedra vista a la façana del carrer de les voltes i revestida amb morter de calç a la de la plaça.

Actualment el Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona està redactant un projecte de rehabilitació d'aquest immoble.

En motiu de l'establiment a Pujalt de la Base d'Instrucció Militar del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República l'any 1938, diversos edificis del poble foren adaptats per a ús militar. Una part de la rectoria fou habilitada per allotjar les oficines d'administració de la Base.