Rectoria de Matadepera
Matadepera

Plaça Mossèn Jaume Torres, núm. 1

Religiós/Cultural
    Bisbat de Terrassa (Carrer Vinyals, 49 – 08221 Terrassa)
    Jordi Montlló Bolart

La rectoria és una casa annexa a la façana de ponent de l’església de Sant Joan, a la plaça de mossèn Jaume Torres. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. Aquesta té una composició simètrica, només trencada per una petita porta a la dreta. La resta es forma a partir de la porta d’accés, a l’eix principal, amb arc de punt rodó i dues finestres als costats. A la planta pis, hi ha una balconada amb barana de ferro amb triple accés. Totes les finestres són de llinda recta.

El parament és arrebossat i llis, amb un lleuger recreixement emmarcant les obertures i pintat de marró molt fosc per destacar de la resta del parament. Damunt de cada llinda hi ha un petit motiu religiós pintat com a decoració.

A  part dreta de la façana hi ha una placa metàl·lica de la germandat de Sant Sebastià on es llegeix “Al poble de Matadepera amb motiu del 1r centenari 1900-2000”. També hi ha una làpida pètria amb una inscripció en llatí que rememora la construcció de l’edifici i que posa: “DOMUS HAECANNO MDCCCLXXXI / EXSRUCTA · SEPTTUAGINTA POSTANNIS / ANNO SANCTO MCML RECURRENTE / FIDELIUM ALIORUMQUE AESTIVO / TEMPORE HIC COMMORANTIUM /  OPIBUS·IN MELIUS EST RENOVATA / ET AMPLIATA”

L'església parroquial de Sant Joan de Matadepera va ser bastida a inicis del segle XX en temps del rector Mossèn Jaume Torras.

Inicialment es construeix una capella fruit dels establiments de parcel·les a banda i banda del Camí Ral e Barcelona a Manresa. La promoció anirà a càrrec dels mateixos veïns dels nous carrers sorgits al voltant d’aquest eix viari, que trobaven que l’antiga parròquia els quedava molt lluny. Les obres d’aquesta capella comencen l’any 1846 i acaben el 1852.

Durant un llarg període de temps es produeixen confrontacions entre els veïns del nou nucli urbà i el de les masies i poblament dispers.

L’octubre de 1880, el bisbe d’Urquinaona decreta la constitució d’una junta per ampliar la capella i construir-hi una rectoria. El 23 de març de 1881 s’hi trasllada la rectoria.

AMETLLER, M. (1990). Mossèn Torres i Cuscó. Akribos edicions.