Rectoria de l'església parroquial de Sant Bartomeu
Vallbona d'Anoia

Plaça de l'Església, 1. Nucli urbà

Joaquim Ros de Ramis
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
    Núria Cabañas

La rectoria es troba adossada a l'església parroquial de Sant Bartomeu, construïda entre els anys 1948 i 1952. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a una aigua amb teula àrab. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis s'hi obra la porta d'accés d'arc rebaixar i emmarcada per pedra de turo amb una finestra a cada costat. A nivell del primer pis, a la part central hi ha un balcó amb volandera de pedra amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro i amb una finestra a cada costat.
    La façana està arrebossada sense pintar i a la part inferior hi ha un sòcol amb un arrebossat més groller.

Hi ha constància de l'església de Vallbona des de l'any 1184 quan aquesta era sufragània de Piera, i els seus dominis pertanyien al castell d'aquesta mateixa població juntament amb el terme de Cabrera.
    A finals del segle XIII va passar a dependre del castell de Cabrera, independent del municipi de Piera. No obstant, l'any 1320 el senyor de Cabrera, Asbert Mediona, va vendre la quadra de Vallbona a Berenguer de Banyoles formant-se així el terme independent; tot i que posteriorment va tornar a dependre de Cabrera.
    L'any 1508 el rector de Cabrera va anar a viure a Vallbona per aquesta raó, la parròquia de Cabrera va passar a ser la sufragània fins que a l'any 1868 es va produir la divisió definitiva de les dues parròquies cadascuna d'elles amb el seu rector.
    El 22 de juliol de l'any 1936, durant la guerra civil, l'església i la rectoria foren cremades i posteriorment destruïdes. Les pedres van ser utilitzades per bastir part de l'actual parròquia.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    OLLÉ, F. (1963): La parroquia de Sant Bartomeu de Vallbona. Barcelona.
    SAMUELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.