Rectoria de l'església parroquial
Castellgalí

Nucli antic. Plaça Catalunya nº 7.
    Al centre del nucli antic, a la plaça Catalunya

Bisbat de Vic. Palau Episcopal. Carrer Santa Maria, 1. 08500 VIC
    Cortés Elía, Maria del Agua

La rectoria de Castellgalí es troba al costat de l'església parroquial, amb accés des de la plaça Catalunya, situat a una zona que forma un turó en el que l'església i la plaça són el punt més alt, centre de l'antiga sagrera. És un edifici molt remodelat en diferents èpoques. L'estructura principal és de planta rectangular, amb planta baixa, dos pisos i golfes, teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a la plaça, a tramuntana. Es pot veure clarament que l'estructura de l'edifici és de pedra, ja que es conserva vista en el sòcol de la base, i en el perímetre de finestres i portes, la resta de murs estan arrebossats i pintats. La porta principal i la del garatge són noves. Únicament hi ha un balcó obert al primer pis que té llinda de pedra amb la inscripció ·1643· RECTORE VILOMARA · TRANSL· 1778. Sembla que la llinda procedeix de l'antiga habitació dels vicaris i fa referència al rector de la parròquia Gabriel Vilomara que procedia del mas Vilomara. També hi ha una finestra del mateix pis amb llinda de pedra i la inscripció 1750 i les lletres A V superposades entre mig de les xifres.

La primera referència que trobem de rector a Castellgalí fa referència a Bernat prevere el 1180, que era notari del senyor del castell de Castellgalí i probablement rector (AEV). Probablement, i tenint en compte l'estructura que veiem de la rectoria, l'any 1750 es faria una reforma, en època en que era rector Martí Vilardaga, nebot de l'anterior rector Ramon Vilardaga procedent de Sant Martí de Biure, que va comprar un tros de terra i va edificar una casa (l'actual cal Simon). Això ens fa pensar que probablement la rectoria estava en mal estat i per això es va fer una casa, refent després la rectoria. La llinda que porta l'any 1643 seria d'una època anterior, quan era rector Gabriel Vilomara. Aquesta llinda va ser traslladada el 1778, probablement al lloc que ocupa actualment. En el moment en que es va ampliar l'església, al segle XIX, probablement també es reformés o arreglés la rectoria.