Rectoria
Rubió

XVI-XX
    Restaurada a la dècada de 1960
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’antiga rectoria de l’església de Santa Maria de Rubió es troba situada al nucli del Castell de Rubió, al nord-est de l’església. Es tracta d’un edifici de planta quadrada de planta baixa i dues plantes pis. La coberta a dues aigües asimètriques amb el carener paral·lel a l’actual façana principal, orientada a ponent. Antigament la façana principal era la de migjorn. L’actual façana principal (oest) s'hi obre la porta principal d’arc pla i una finestra de secció quadrada a nivell del primer pis, ambdues centrades amb la façana. A la façana de migjorn s’hi obre una segons porta d’accés i dues finestres a nivell de planta baixa que donen accés a una estança que no comunica amb la resta de l’edifici de la rectoria. La façana de tramuntana i de llevant s’hi obren diverses finestres a nivell del primer i segon pis sense cap tipus de motllura.

La asimetria de la coberta és a causa de la reforma que va partir la rectoria l’any 1965, reduint-ne el volum.

La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 006.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La primera notícia documental relacionada amb la rectoria data de l’any 1554, quan es va manar reparar-ne l’entrada.

El novembre de 1865 es va obrir una porta que comunicava la rectoria amb l’església, demanda que va fer el Bisbe de Vic durant una visita pastoral. L’any 1960 la paret que comunicava la rectoria i l’església encara estava dempeus. L’any 1965 es va dur a terme l’enderroc de la paret d’unió entre els dos edificis per petició del rector, obrant l’actual façana de ponent.