Recs de la Codolosa
Collbató

La Codolosa (muntanya de Montserrat)
    A la drecera, a 150 m del Pujolet, s'agafa un corriol a la dreta

El 2010 el Amics del Dall en van netejar un tram.
    Assumpta Muset Pons

Els recs de la Codolosa formen una xarxa de tres canals que recullen l'aigua que baixa dels Graus i el serrat de la Codolosa i s'ajunten en un del sol per portar l'aigua fins a les basses de Joan Romanyà i de cal Vidrier. Són construccions a cel obert, amb trams de murs de pedra seca i d'altres de pedra unida amb ciment, que aprofiten el talús natural de la muntanya i també els pendents i la impermeabilitat dels conglomerats per guiar l'aigua fins als esmentats dipòsits.
    A la cota 394 hi ha un distribuidor i decantador d'aigua fet amb peces d'obra cuita.

Els recs degueren ser construïts entre els segles XVIII i XIX, durant l'època d'esplendor de l'heretat de cal Vidrier, i habilitats dins de les seves terres per tal de recollir l'aigua de pluja per a usos domèstics, agrícoles i ramaders. Durant uns anys van omplir la bassa de Joan Romanyà. Després, durant la segona meitat del segle XX, van ser abandonats. La manca de neteja va afavorir les esllavissades, l'acumulació de terra i pedres i el creixement de vegetació. Recentment un gurp de voluntaris ha netejat i adobat un tram de 120 m. El complex podria tornar a funcionar si s'actués en els 367 m que encara no han estat recuperats.

Ivan Fernández, de Collbató (10-1-2011).