Recolliment de la Cortada
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 325 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'500.

Estructura derruïda.
    Jordi Compte i Marta Homs

El recolliment es troba situat a uns metres al nord de la bassa de la Cortada. Actualment només conserva el mur nord a una altura de 2 metres.
    Era un petit edifici de planta rectangular de 4,70 x 3,70 metres, construït amb murs de maçoneria de pedra amb dos nivells de planta i una escala interior que comunicava el nivell inferior amb el superior, on s'hi obria una finestra. En aquest petit edifici hi feien nit passavolants i pobres que transitaven pel territori, i els servia de refugi en temps de fred i pluja.

El recolliment, que està construït uns metres al nord de la masia de la Cortada fora del recinte de la masia, havia estat construït per tal que pobres i passavolants hi poguessin fer nit. Fonts orals expliquen que sovint hi havia baralles i els amos van decidir tirar a terra el recolliment i habilitar una balma propera perquè els pobres i passavolants hi poguessin tenir un refugi, al mateix temps que els allunyaven de la proximitat de la casa.