Escut de la Cortada
Santa Maria de Merlès

A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'500.

National Monument Record
    Commemoratiu
    BCIN: Decret 14 de març de 1963 núm. 571/63
    Jordi Compte i Marta Homs

L'escut de la Cortada està situat just a sobre del portal principal d'arc rebaixat de la masia que li dóna nom, al sector central del terme municipal. Es tracta d'un escut heràldic integrat al mur de càrrega just a sobre del portal principal de la masia de la Cortada, d'arc rebaixat i orientat a l'est. Probablement és l'escut heràldic dels comtes de la vall de Merlès, la família dels Oriola-Cortada. Està format per un baix relleu que conté a la part interior una torre defensiva amb un lleó davant la porta. Aquest conjunt queda emmarcat amb una decoració de motius florals coronada amb un casc d'armadura.

Al segle XIX, Isabel II atorgà a la família Oriola-Cortada el títol de comte de la Vall de Merlès, ostentat actualment per Antoni Oriola-Cortada.

CAMPS, Joaquim de, CATALÀ, Francesc (1979). Les cases pairals catalanes. Destino.