Recol·lecció de maduixes
Pallejà

    Baix Llobregat
    Camps de Pallejà
    Emplaçament
    Ajuntament de Pallejà - Avinguda de Prat de la Riba, 10

    Coordenades:

    41.422606987053
    1.9967852452513
    416169
    4586158
    Número de fitxa
    08157 - 97
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Any
    1915-1970s
    Estat de conservació
    Bo
    Avui ja no hi camps de maduixers.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Tot i que no és una planta autòctona, a la primera meitat del segle XX i fins ben entrats els anys 70, la maduixa a Pallejà va ser un conreu molt estès. Es tractava de maduixes molt conegudes per ser molt petites, amb una olor molt especial, dolces, molt delicades i amb un temps de conservació molt curt. Va ser un producte d’anomenada al país i va comportar ingressos per a moltes famílies.

    Les maduixes es recollien a finals d’abril amb colles principalment de dones, quatre o cinc per colla que duien un plat fondo. Del plat passaven a un cistell que tenia una cabuda de 2 a 2,5 kg, i que duien la marca de cada pagès.

    Com a testimoni de la importància que va tenir aquest cultiu, en fer la parella de gegants, a la Laieta, que representa una pagesa del terme, li van fer dur un cistell de maduixes.

    Les maduixeres de Pallejà tenen el seu origen en els boscos del Montseny. Sembla que no va ser fins l’any 1915 que es coneix el primer camp de maduixes a Pallejà, propietat d’un pagès de Molins de Rei. Interessats per aquest conreu, Francesc Duran Albareda i Joan Buxadé Archs, es van informar d’aquest conreu, que també començava a fer-se a Sant Joan Despí amb maduixeres del Montseny.

    Aviat les maduixeres de conreu acabarien essent el planter més estès del poble. La maduixa de Pallejà es comercialitzava a Barcelona. Fins als anys setanta va ser un conreu molt estès.

    - Pal·laliana, butlletí del Museu Municipal de Pallejà (2014), núm. 16, Pallejà, desembre de 2014, pp. 5-7. (informació extreta de les notes de Carles Millàs, que també en va ser un productor).