Rec i resclosa del Molí de la Llavina
Montseny

  Vallès Oriental
  Riu Tordera
  Emplaçament
  Aigües amunt del molí de la Llavina

  Coordenades:

  41.77478
  2.37997
  448470
  4624957
  Número de fitxa
  08137 - 188
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08136A006000140000RT
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  La resclosa i el rec del molí de la Llavina estan situats aigües amunt del molí, al riu Tordera. Es tracta d'una obra d'enginyeria que permet desviar l'aigua de la riera cap a un rec, que transcorre paral·lel al riu pel costat nord. La resclosa està formada per un mur de pedra perpendicular al riu, el qual es troba malmès i s'hi escola l'aigua. El rec està excavat al terreny natural i arriba fins a la bassa i d'aquesta de nou fins al molí, on hi ha un tram fet amb murs de pedra i després cobert amb rajols. 

  El molí de la Llavina es remunten a l'any 1084. La falta d'hereu va fer que a finals del segle XVIII perdessin el nom. Va ser un fill cabaler de la Llavina, Gabriel Llavina qui al segle XV va anar a viure al Molí de la Llavina del Montseny; i amb els anys va canviar el nom del que fins aleshores era el Molí del Cup de l'Ollic. Com era habitual, el molí es va restaurar en diverses ocasions, després que quedés malmès per una avinguda d'aigua. A dins del molí s'hi conserva una inscripció que diu "RESTAURADO POR RAFAEL CASTAÑE 1897".

  CORTADELLAS, X.; PUJADÓ, J.; REVÉS, I. (2021). Arrelats: les famílies més antigues de Catalunya. La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.