Raval de Santa Anna
Súria

Al peu del Poble Vell

XVIII-XXI
    Hi ha construccions de substitució i, abunden els problemes de paisatge urbà
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt d'edificacions a la vessant SE del turó del poble vell de Súria. Sembla que es denomina així per l'existència del camí que menava a Santa Maria Savila, lloc que la gent coneixia i encara coneix com a Santa Anna. L'edificació es va fer al costat de la baixada al riu i del camí de l'ermita, donant lloc als carrers, actualment anomenats de Sant Cristòfol, carretera de Sant Salvador, carrer del Torrent, Santa Anna i plaça de l'Oliver (COTS, OBRADORS, PINZOLAS, 1991). En aquest últim punt està col·locat un monument urbà format per un conjunt de rodes de trull. El tipus d'edificació conjumina la tradicional del Poble Vell, amb construccions de tipus més modern, però de fet constitueix un apèndix del nucli primitiu de Súria.

Segurament, aquest barri es va construir extramurs del nucli antic, en el moment en que el Poble Vell va representar un espai massa reduït pels seus habitants. Hi ha datades cases el segle XVIII i, sobre tot, el XIX. El seu nom ve de la localització, al costat del camí que anava cap a Santa Maria Sa Vila, coneguda entre la gent encara per Santa Anna. Com a elements que poden resultar d'interès es troben la plaça de l'Oliver, en la que, a manera de monument urbà, s'exposen dues rodes de trull d'oli, que per referències orals provenen, una del molí de Reguant, i l'altre, d'una antiga construcció localitzada al costat del torrent dels Galàpets, que voreja el barri per un costat. Anant cap al poble, i en el vessant esquerre, a sobre d'aquest torrent, prop de la pujada pel camí vell de Santa Anna, encara es conserva un refugi de la guerra civil del 1936-39.

COTS I PORTÍ, M. Teresa; OBRADORS I PUIGDELLÍVOL, Rosa M.; PINZOLAS I GERMAN, Eduard (1991) El poble vell de Súria. Guia didàctica. Manresa: Ajuntament de Súria.