Racons
Gaià

Sector nord-est del terme de Gaià
    Ctra. de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 10,7 camí en direcció est uns 800 m

XVIII-XXI
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès emplaçada en un terreny elevat prop de l'inici d'un torrent que desemboca en el torrent de cal Cisteller. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) i un cobert adossat a llevant. La casa es trobava en ruïnes i fa pocs anys ha estat substancialment reformada, de manera que la tipologia constructiva originària ha quedat força alterada. La façana principal, encarada a migdia, sembla que ha conservat en el nivell de la primera planta el portal i les finestres originàries, amb llindes de pedra. Els murs són a pedra vista. En la resta de façanes de la casa en general les finestres han estat refetes.

Inscripció a la llinda del portal: 1764

Segons la inscripció de la llinda, aquesta casa podria haver estat construïda l'any 1764, però no podem assegurar que es tracti d'una dada fiable. Segons el Registre de la Riquesa de 1883, els Racons era una masoveria de la Codina. Aquest gran mas veí també tenia les masoveries de Coma d'en Vall i Codinacs. Aquest any la casa dels Racons posseïa una superfície important de terres: 147,94 ha, totes conreades pel seu propietari. Fins els anís 1950 encara era habitada per masovers. Més endavant la casa es trobava en ruïnes i, a les primeres dècades del segle XXI, ha estat rehabilitada.

BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.