Queratons
Capolat

Berguedà
    Està situat a la Vall de Lord, en el terme de l'antiga parròquia de Sant Serni de Terrers, zona a l’extrem nord-occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Emplaçament
    Des de la carretera BV-4241 s'ha d'agafar una pista forestal que surt a l'esquerra abans de cal Guineu. Està sobre un collet a llevant del trencant que porta al Clot de la Font del Forn

42.10341
    1.72693
    394737
    4662042
    08045 - 5
    XVII - XVIII
    Totalment en ruines i ple de vegetació
    08044A005000360000SL
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Restes d'un antic mas que es podria correspondre amb el mas Queratons. Les estructures que es poden apreciar actualment mostren una antiga construcció de planta irregular adossat parcialment a una roca i un marge. A la banda de ponent l'estructura es recolza en una roca, a través d'un mur de pedres irregulars de conglomerat i de 90 cm d'alt. Continua al nord un mur de grans blocs de conglomerat sobre una canal i feixes de conreu. Pel sud l'estructura està parcialment oberta.

El mas Queratons apareix esmentat en diferents documents, vinculat al Molí de Terrers. La primera menció coneguda és del dia 13 de setembre de 1669 (AP Molí de Terrers. Procés). En ell, el mossèn Celdoni Clusa, procurador del duc de Cardona, havia atorgat carta de precària i de nou establiment a favor d’Antoni Joan Torra  de la casa, mas i heretat Pujol, anomenada el Molí de Terrers, habitada i afocada, i els capmasos de Taraval i Caratons, tots junts en una gleva. Així doncs, sabem que Queratons, juntament amb Taraval, en aquest moment es trobaven aglevats al Molí de Terrers. Posteriorment, l'any 1791 en la confessió feta per Josep Santamaria al duc de Cardona, s'esmenta el capmàs de "Calasons" (segurament Queratons), ja deshabitat i rònec i encara aglevat al Molí de Terrers (ACA, Notarials, Cardona, 1046, pàg. 36).

El mal estat de conservació de les estructures fa impossible precisar la cronologia ni l'evolució arquitectònica.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022). Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.