Puigpicó
Santa Maria d'Oló

Sector central del terme municipal
    Des d'Oló, camí que segueix paral·lel a la riera d'Oló 1 km fins Molí Altimires, i corriol SW 200 m

En ruïnes
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, actualment en ruïnes, emplaçada a l'extrem d'un altiplà i a la vora del camí vell de Sant Joan d'Oló. Actualment en queden alguns murs, molt derruïts i només fins a l'alçada dels fonaments, enmig d'una clapa envaïda per la vegetació i amb abundants pedres i enderrocs. Pràcticament enganxada a les ruïnes s'aixeca una barraca de pedra seca, probablement construïda aprofitant les pedres de la casa. Els murs configuren un espai edificat de forma més o menys rectangular. La façana principal devia ser la de migdia, on ara hi ha la barraca, que és precisament la que es troba més esfondrada.

Informació oral facilitada per Josep Canamasas Güell
    Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

Aquesta casa no consta en els fogatges antics, ni tampoc en mapes o llistats de cases d'Oló de principis del segle XX. Devia tractar-se d'una modesta casa de pagès, probablement originada al final del segle XVIII o principis del XIX. Deu fer molt de temps que es troba abandonada, perquè en un mapa d'Oló de 1920 fet per l'Institut Geogràfic i Estadístic ja només hi consta la barraca.
    D'aquesta casa es diu que hi va venir a viure acabada de casar una filla de cal Mas, una important casa pairal situada a la punta de dalt del poble d'Oló. La noia estava contenta perquè des de l'esplanada on hi ha Puigpicó es té una bona vista del poble i cada dia es podia comunicar visualment amb la seva mare.
    A la barraca d'aquesta casa, així com en altres localitzacions de Santa Maria d'Oló, s'hi va rodar la pel·lícula “Penélope” (2017), de la directora Eva Vila. El seu pare era del poble, concretament de la casa de cal Quico Manyà. La pel·lícula és una revisió actualitzada de l'Odissea d'Homer.