Puigferrat
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 150 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'600.

Regular
    El desús de l'habitatge i el poc manteniment provoca un deteriorament progressiu. Presenta la teulada vella de bigues i llates de fusta i algunes parts s'han esfondrat.

Puigferrat està situada prop del camí que condueix a Puigdesala i Salavert, enfront de cal Ferrer.
    Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb maçoneria de pedra i presenta cantonades diferenciades, algunes d'elles integrades als murs fruit de les ampliacions al llarg dels anys.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada al qual s'accedeix a través de dos graons. A l'esquerra hi ha un altre portal, aquest d'arc rebaixat i emmarcat amb maó. També hi ha una finestra tapiada amb una data molt erosionada a la llinda de la qual només es distingeixen els dos últims dígits: - - 89. A la dreta del portal s'hi obre una finestra emmarcada amb maó. Cal ressaltar un carreu situat a la banda esquerra de la llinda del portal principal el qual es troba decorat amb un dibuix geomètric format per tres cercles concèntrics; a l'interior hi ha un cercle amb diversos raigs (semblant a un sol) i una roda interior amb sis radis. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra bisellada. Les finestres central i esquerra tenen ampit de pedra. A la banda esquerra de la façana s'hi adossa perpendicularment un cos construït amb obra.
    A la façana nord-est hi ha la pallissa que té accessos i obertures també en la façana principal. Està construïda parcialment amb pedra i obra i es troba en mal estat de conservació i part de la teulada s'ha esfondrat.
    La façana nord-oest presenta una estructura de pedra adossada a la planta baixa i una finestra a l'extrem dret emmarcada amb maó. Al primer pis s'hi obren dues finestres emmarcades amb maó, un accés a un balcó que dóna a una comuna i una finestra emmarcada amb brancals de pedra i llinda de pedra en la qual hi ha la decoració de tres petits rostres esculpits en baix relleu disposats triangularment.
    A la façana sud-oest no té obertures i forma part d'un cos adossat construït amb maçoneria de pedra i obra vista, que s'allarga en direcció sud-est, sobresortint de la façana principal.

Puigferrat es troba documentat a mitjans segle XIII, adscrit al mas Escrigues que en feu donació a la Mitra de Vic. En aquesta masia visqueren diverses generacions de campaners, tal com ho demostra una de les campanes de l'església parroquial obrada per Juan Puigferrat a finals del segle XVII.