Puig Refagut
Olost

Sector nord-oest del terme municipal
    A 200 metres de la carretera BV-4405, punt quilomètric 3'700

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

Puig Refagut està situat en un punt elevat, prop de la confluència de les carreteres BV-4405 i la BP-4653, a uns 200 metres al nord del turó conegut com Puig Refagut. El conjunt és compost d'un edifici principal i una construcció separada de la casa. L'habitatge està ubicat dalt d'un turó envoltat d'una gran extensió de zona enjardinada. A pocs metres de la casa hi ha un pou, un estable de cavalls i un espai esportiu amb piscina, frontó i pista de tennis.
    L'habitatge consisteix en una construcció de planta rectangular amb la façana principal orientada a migdia. En l'actualitat l'edifici compta amb tres cossos, de planta baixa, pis i golfes, amb façanes laterals allargades. El nucli inicial de construcció era de planta quadrada, amb planta baixa, pis i golfes. A aquesta s'hi anaren afegint altres cossos secundaris a la façana. L'afegit de la façana lateral de llevant ens indica el creixement de la casa de sud a nord. La teulada, de dos vessants, de teula àrab i barbacana genovesa i amb un petit campanar a l'extrem nord, mostra el carener perpendicular a la façana principal. Els murs són de pedra en molt bon estat. La façana principal presenta galeries adossades, amb arcs rebaixats. A la planta de les golfes, les arcades de les galeries desapareixen i en el seu lloc hi trobem un espai més obert. La porta d'accés a l'habitatge és a l'interior de les galeries. Es tracta d'un portal d'arc de mig punt adovellat. En sentit vertical a la porta hi ha un balcó emmarcat amb pedra treballada, i en una de les columnes de la galeria arcada s'hi veu un rellotge de sol; en la columna de les golfes hi ha inscrita la data ?. La façana est presenta diverses obertures: finestres, balcons i espitlleres emmarcades amb brancals, llindes i ampits de granit. S'observa un cantell en la línia cantonera que divideix la façana. A la façana oest hi destaca l'entrada a la petita capella dedicada a la mare de déu de la Concepció i una obertura de forma circular. A la llinda de la porta s'hi llegeix la inscripció de l'any 16?? A la cara nord s'hi ubica un terrat amb unes escales de pedra per accedir-hi des del exterior, un pou i dues portes d'accés a l'habitatge.

Puig Refagut es troba documentada l'any 1026. Pagava censos a la batllia de Vilatamar del monestir de Ripoll. També apareix en el capbreu de béns del monestir de Lluçà de l'any 1434 pagant censos a la batllia de Lluçà. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.

IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.
    IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
    PLADEVALL, Antoni (1997). Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana. Impremta Sellarès (Torelló)
    Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Olost. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, juliol de 1982.