Puig Bernat - La Bola
Vallirana

Carrer del Serral Llarg - Urbanització de les Bassioles
    A l'extrem superior de la urbanització de les Bassioles, al final del carrer del Serral Llarg

Adriana Geladó Prat

Muntanya situada entre els municipis de Vallirana (Baix Llobregat) i Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), a l'extrem de ponent del terme municipal. S'ubica a la banda de migdia del Serral del Cúpol, entre les urbanitzacions de les Bassioles i del Pla del Pèlec. Es tracta d'un turó fortament urbanitzat, tant pel que fa al cim com pel vessant de migdia del relleu, corresponent als edificis de la urbanització. Quant al cim, que està completament pavimentat, hi ha presents dues grans estructures: el dipòsit d'aigua de Puig Bernat, propietat de l'Ajuntament de Vallirana, i el Radar Meteorològic de Vallirana, del Servei Meteorològic de Catalunya (Generalitat de Catalunya). El dipòsit està situat al bell mig del cim, és de planta circular i està bastit en formigó. El radar, en canvi, es situa a la banda est del mateix cim, davant del dipòsit. Es tracta d'una alta torre de formigó coronada per una gran estructura circular (el radar en sí), que és visible des de molts punts del terme. Des del cim del puig s'obtenen unes bones vistes del terme municipal de Vallirana i de bona part de la comarca del Baix Llobregat. Pel que fa a la vegetació que hi ha present a les vessants del cim, cal dir que està formada per una massa arbustiva densa i baixa i per la presència de pi blanc.

Pel que fa al radar, cal dir que es tracta del primer radar meteorològic gestionat des de Catalunya. Fou instal·lat l'any 1996 per la Universitat de Barcelona amb finalitats de recerca, tot i que l'any 2001 passa a ser titularitat del Servei Meteorològic de Catalunya. Tot i les millores efectuades l'any 2003, el radar va deixar de funcionar el 2012. L'any 2016, un cop renovades les instal·lacions, el radar va reprendre la seva activitat. Es tracta d'un dels tres radars en actiu gestionats pel Servei Meteorològic de Catalunya i funciona amb microones de banda de baixa potència, i amb polarimetria.

Http://www.meteo.cat/ (Consulta: 27-06-2017). Https://ca.wikipedia.org/wiki/Radar_de_Vallirana (Consulta: 27-06-2017).