Processó de la Minerva
Oristà

Carrers de la població. Nucli urbà d'Oristà. Oristà.

Jordi Compte i Marta Homs

La processó de la Minerva es celebra l'últim diumenge d'agost i és una festa pròpia de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà. És una processó instituïda en acció de gràcies pels beneficis de la collita de l'any i per extensió en acció de gràcies als veïns de la parròquia. A les dotze del migdia hi ha una missa solemne amb invocació al Pare Celestial i a les cinc de la tarda hi ha el rosari amb l'exposició del Santíssim i l'estació del Santíssim que consisteix amb sis invocacions al Santíssim Sagrament seguides a cada invocació per sis parenostres, acompanyat pel cor de cantadors i cantadores d'Oristà. A continuació s'inicia la processó encapçalada per un escolanet que porta la creu processional amb un màstil; a darrere hi va la comitiva de veïns repartits en dues files, el sacerdot sota tàlem amb la custòdia custodiada per dues torxes i tot seguit el cor de cantadors i cantadores. La processó també s'acompanya amb el pendó del cor de Maria portat per tres noies. L'itinerari de la processó s'inicia a la plaça de l'església passa pel camí de la font, la plaça major, el carrer de Vic fins a cal Rossell on hi ha un altar, es beneeix, es gira i es torna pel carrer de Vic fins a la plaça Major on hi ha una altra benedicció a un altre altar. La processó s'acaba a l'església parroquial.

La primera imatge ha estat cedida per l'ajuntament d'Oristà. La segona imatge s'ha extret del llibre: Oristà i la seva història.

ORDEIG, Ramon (1995). Oristà i la seva història. Ajuntament d'Oristà i Caixa Manlleu.