Processó de cap de mes
Oristà

Carrers de la població. Nucli urbà d'Oristà. Oristà.

Ja fa uns 40 anys que no es celebren les processons del cap del mes.
    Sense accés
    Jordi Compte i Marta Homs

La Processó de cap de mes era una processó que es celebrava cada últim diumenge de mes menys els mesos de Quaresma. A l'agost tampoc es feia ja que coincidia amb la processó de la Minerva. Era una processó celebrada en honor a la mare de Déu i el Santíssim. A dos quarts de cinc de la tarda es passava el rosari a l'església parroquial i seguidament s'iniciava la processó encapçalada per un escolanet que portava la creu processional amb un màstil; a darrere hi anava la comitiva de veïns repartits en dues files, el sacerdot sota ombrel·la amb la custòdia petita custodiada per dues torxes i tot seguit el cor de cantadors i cantadores. La processó també s'acompanyava amb el pendó del cor de Maria portat per tres noies. L'itinerari de la processó s'iniciava a la plaça de l'església passava pel camí de la font, la plaça major, el carrer de Vic fins a cal Rossell on hi havia un altar, es beneïa, es girava i es tornava pel carrer de Vic fins a la plaça Major on hi havia una altra benedicció a un altre altar. La processó s'acabava a l'església parroquial.