Pou i safareig de la plaça de l'Església
Olivella

plaça de l'Església
    A la plaça de l'Església, al costat d'una zona de jocs infantils.

Ajuntament d'Olivella
    Xavier Esteve i Gràcia

Pou i safareig de la plaça de l'Església s'emplacen en aquesta plaça, al costat d'una zona de jocs infantils. Es tracta d'un conjunt format per un pou amb un safareig que tot i que no està adossat, hi tenia una relació directa. El pou, en forma de tronc de conus, és obrat amb maçoneria i es troba en part revestit de ciment. Compta amb un diàmetre màxim exterior de 170 cm i un diàmetre interior de 90 cm. La superestructura del pou supera els 2 metres d'alçada i, l'accés a la boca del es feia per una obertura de 55 cm amb un àmpit de 90 cm d'alçada. A la part alta del pou es conserva una biga de fusta de la que hauria penjat una corriola. Al costat dret del pou, el més pròxim al safareig, s'observa una obertura revestida amb maons que hauria servit, possiblement, per abocar-hi l'aigua extreta i conduir-la a l'exterior (fins al safareig?) mitjançant una canalització de ceràmica que encara s'observa a l'exterior del pou. Les obertures del pou estan enreixades per evitar que s'hi puguin produir accidents.
    El safareig es troba adossat a un marge, a escassos metres del pou. Mesura 190 x 100 cm i té una alçada de 80 cm. El rentador està fet amb peces de ceràmica sense esmaltar. Actualment està envaït per la vegetació.
    Els pous bàsicament consisteixen en un forat profund recobert de pedra en sec que capta les aigües subterrànies, que porta un mecanisme manual per treure l'aigua. Les seccions son circulars, que és la forma que més s'adapta al mecanisme d'extracció de l'aigua. Aquest mecanisme consta d'una roda o corriola que penja de la part alta de l'estructura, accionada de manera manual, que gira al voltant d'un eix que descansa sobre les parets laterals del pou. La roda fa de guia d'unes cordes de cànem que pengen fins al nivell de l'aigua i a les quals es subjecten els catúfols, que s'omplen quan arriben a l'aigua del fons del pou, per a després tornar a pujar a la superfície