Pou del Comú
Carme

Al nucli antic de la vila, en un entrant del carrer del Vall, davant de la finca n. 11.

XII?-XX
    Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2. 08787 Carme.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta d'una petita estructura amb coberta a doble vessant i porta d'accés frontal amb doble fulla metàl·lica. Es tracta d'un pou singular, ja que a diferència d'altres pous de Carme no se li ha adaptat cap bomba mecànica i, encara avui, l'extracció de l'aigua es realitza de forma manual, amb galleda i corriola. La captació d'aigües, segons els veïns, és a una profunditat considerable, per la qual cosa és el pou de la vila que proporciona l'aigua més fresca, de tal manera que, antigament, quan no hi havien neveres elèctriques, una galleda d'aquesta aigua era suficient per refrescar el contingut d'un porró de vi.

Atesa la seva situació al bell mig del nucli més primitiu de la vila, aquest pou de ben segur deu remontar els seus orígens a temps medievals. És conegut que a totes les viles medievals catalanes existien pous comunals per abastir les necessitats bàsiques del nucli, pous que en molts casos han abastit els pobles fins fa poques dècades, abans de l'arribada de l'aigua corrent.

FARRÉ, Claudi (2003a): "Pou del Freginal i Pou del Comú", Les Fonts de Carme, 11, Associació El Forat dels Graus, p. 191.