Pou de ventilació oest de la Mina Oriental
Malgrat de Mar

Mines de Can Palomeres

Està envoltat de vegetació.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Pou de ventilació de la mina Oriental, situat sota la feixa de la boca superior. És una obertura excavada de forma vertical i que permetia la ventilació de les galeries de la mina Oriental. Un dels costats està reforçat amb un mur de pedra.

A l'Inventari dels elements conservats de l'Estudi Arqueològic de les Mines de Can Palomeres està identificada amb el número de fitxa 33.

La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades.

LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.