Pou de neu d'en Deumal
Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Turó de l'Home
  Emplaçament
  Per l'itinerari que mena del Turó de l'Home en direcció a Fontmartina, a uns 500 m de l'inici.
  1531

  Coordenades:

  41.77693
  2.43092
  452706
  4625166
  Número de fitxa
  08081 - 72
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  La seva planta està molt desdibuixada i reomplerta de sediments
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08080A002000030000HA
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Pou de neu de planta circular, situat al turó de l'Home, a uns 500 m de l'inici del camí que duu a Fontmartina. Està situat a més de 1.500 m d'altitud, amb orientació sud-oest.
  La seva planta està molt desdibuixada i reomplerta de sediments i de vegetació. El seu interior es troba, gairebé en la seva totalitat, esllavissat, a excepció de diversos fragments del mur que revesteix el seu interior, fet de paret seca amb pedra local d'esquist sense desbastar.
  En quant a les seves mides, fa uns 11 m de diàmetre i uns 3,5 m de fondària aproximadament.

  Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081178.
  Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 252.
  A l'inventari de López Cortijo (vegeu bibliografia) és el número 74.

  Els segles XVII-XVIII foren el moment de màxima activitat constructora de pous i congestes de neu i de glaç, relacionat amb un període climàtic fred i amb un augment natural de la població.
  Els pous de neu i congestes són elements propis de l'arquitectura tradicional rural. La comercialització de la neu i del glaç era una font addicional d'ingressos.
  En aquest sector de les obagues del Turó de l'Home i del Turó Gros es troben els pous que explotava la Companyia de Neu de Sant Celoni.
  El vessant nord-oest de les Agudes acull una espectacular concentració de pous i congestes de neu i de glaç. Aquesta proliferació de dipòsits es va veure afavorida per les condicions d'exposició i altitud, que facilitaven la conservació de la neu.
  La majoria de pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.

  - DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.
  - LÓPEZ CORTIJO, J. (1992) "Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació". Monografies del Montseny, 7. Viladrau: Amics del Montseny.
  - MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
  - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.