Pou de neu d'en Deumal Fogars de Montclús

Vallès Oriental
Turó de l'Home
Per l'itinerari que mena del Turó de l'Home en direcció a Fontmartina, a uns 500 m de l'inici.
1531

Coordenades:

41.77693
2.43092
452706
4625166
08081-72
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVI-XIX
Dolent
La seva planta està molt desdibuixada i reomplerta de sediments
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08080A002000030000HA
Virgínia Cepero González

Pou de neu de planta circular, situat al turó de l'Home, a uns 500 m de l'inici del camí que duu a Fontmartina. Està situat a més de 1.500 m d'altitud, amb orientació sud-oest.
La seva planta està molt desdibuixada i reomplerta de sediments i de vegetació. El seu interior es troba, gairebé en la seva totalitat, esllavissat, a excepció de diversos fragments del mur que revesteix el seu interior, fet de paret seca amb pedra local d'esquist sense desbastar.
En quant a les seves mides, fa uns 11 m de diàmetre i uns 3,5 m de fondària aproximadament.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081178.
Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 252.
A l'inventari de López Cortijo (vegeu bibliografia) és el número 74.

Els segles XVII-XVIII foren el moment de màxima activitat constructora de pous i congestes de neu i de glaç, relacionat amb un període climàtic fred i amb un augment natural de la població.
Els pous de neu i congestes són elements propis de l'arquitectura tradicional rural. La comercialització de la neu i del glaç era una font addicional d'ingressos.
En aquest sector de les obagues del Turó de l'Home i del Turó Gros es troben els pous que explotava la Companyia de Neu de Sant Celoni.
El vessant nord-oest de les Agudes acull una espectacular concentració de pous i congestes de neu i de glaç. Aquesta proliferació de dipòsits es va veure afavorida per les condicions d'exposició i altitud, que facilitaven la conservació de la neu.
La majoria de pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.

- DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.
- LÓPEZ CORTIJO, J. (1992) "Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació". Monografies del Montseny, 7. Viladrau: Amics del Montseny.
- MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
- OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.