Pou de glaç d'Horta d'Avinyó
Avinyó

    Bages
    Horta d'Avinyó
    Emplaçament
    70 m a l'est del Carrer de l'Hostal

    Coordenades:

    41.82284
    1.96609
    414136
    4630623
    Número de fitxa
    08012 - 62
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Popular
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Comencen a aparèixer esquerdes preocupants a dalt de tot de la paret del pou.
    Protecció
    Legal
    BCIL, DOGC (08-11-1989)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, IPA
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
    Autoria de la fitxa
    Marc Cucurella Pinilla

    Avui només es conserva la meitat del què havia estat el pou de glaç com a conseqüència de la creació de la carretera d'Artés a Avinyó (B-431). Es tractava d'un pou de dimensions més aviat petites (uns 6 m d'alt i 5 m de diàmetre. El mur té un gruix de 43 cm. Conserva una de les dues obertures que tenia el pou. Està fet amb carreus irregulars de pedra lligades amb morter.

    Un pou de glaç era una excavació feta sota terra, generalment circular, la finalitat de la qual era emmagatzemar el gel o glaç produït en les geleres properes per tal de, tal com passava amb la neu, poder proveir la població per al consum de tot l'any. El pou era fet amb parament de pedra seca la majoria de les vegades. A la part superior, la que quedava a la vista des de l'exterior, es tancava el pou amb una coberta o teulada de volta semiesfèrica del mateix material, amb dues o tres obertures. Aquestes, normalment de forma rectangular, tenien la finalitat de permetre l'accés i l'extracció dels blocs de gel mitjançant una politja i, a la vegada, l'accés del personal que hi treballava. Aquests sistemes de construcció donaven un aïllament a l'interior gairebé hermètic i facilitaven que en llocs de poca alçada o de nevades poc freqüents poguessin existir autèntiques "neveres" que proporcionaven el gel necessari per al consum humà.

    - Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. (08-11-1989), núm. 1216, Generalitat de Catalunya, Barcelona
    - PERARNAU LLORENS, Jaume (1992). Els pous de glaç de la comarca de Bages, Quaderns núm. 5, Manresa, Centre d'Estudis del Bages, pàg. 47.
    - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.