Pou de glaç d'Horta d'Avinyó Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  70 m a l'est del Carrer de l'Hostal

  Coordenades:

  41.82284
  1.96609
  414136
  4630623
  08012-62
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Popular
  Modern
  XVIII
  Dolent
  Comencen a aparèixer esquerdes preocupants a dalt de tot de la paret del pou.
  Legal
  BCIL, DOGC (08-11-1989)
  si, IPA
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
  Marc Cucurella Pinilla

  Avui només es conserva la meitat del què havia estat el pou de glaç com a conseqüència de la creació de la carretera d'Artés a Avinyó (B-431). Es tractava d'un pou de dimensions més aviat petites (uns 6 m d'alt i 5 m de diàmetre. El mur té un gruix de 43 cm. Conserva una de les dues obertures que tenia el pou. Està fet amb carreus irregulars de pedra lligades amb morter.

  Un pou de glaç era una excavació feta sota terra, generalment circular, la finalitat de la qual era emmagatzemar el gel o glaç produït en les geleres properes per tal de, tal com passava amb la neu, poder proveir la població per al consum de tot l'any. El pou era fet amb parament de pedra seca la majoria de les vegades. A la part superior, la que quedava a la vista des de l'exterior, es tancava el pou amb una coberta o teulada de volta semiesfèrica del mateix material, amb dues o tres obertures. Aquestes, normalment de forma rectangular, tenien la finalitat de permetre l'accés i l'extracció dels blocs de gel mitjançant una politja i, a la vegada, l'accés del personal que hi treballava. Aquests sistemes de construcció donaven un aïllament a l'interior gairebé hermètic i facilitaven que en llocs de poca alçada o de nevades poc freqüents poguessin existir autèntiques "neveres" que proporcionaven el gel necessari per al consum humà.

  - Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. (08-11-1989), núm. 1216, Generalitat de Catalunya, Barcelona
  - PERARNAU LLORENS, Jaume (1992). Els pous de glaç de la comarca de Bages, Quaderns núm. 5, Manresa, Centre d'Estudis del Bages, pàg. 47.
  - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.