Pou de glaç del Solar del Vilar
Sallent

    Bages
    Emplaçament
    Prop del riu Cornet, a l'antic abocador d'escombriaires.

    Coordenades:

    41.8356
    1.89644
    408370
    4632112
    Número de fitxa
    08191-140
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Dolent
    Esfondrada parcialment la volta. Esquerdes.
    Protecció
    Legal
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    ACCN: 17004
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 012A00063
    Autoria de la fitxa
    Lluís Len / Jaume Perarnau

    Pou de glaç d'estructura típica en aquest tipus de construccions. Planta circular, cos cilíndric, soterrat parcialment, i recobert amb volta de cúpula semiesfèrica a la part exterior. L'aparell, tant la part interna com externa, és de pedra i calç, tot i que més modernament es va arrebossar tot l'interior de ciment per a poder-lo utilitzar com a dipòsit d'aigua. Disposa d'una única obertura a la volta, i restes de la sortida de desglaç a la part inferior. Té un diàmetre aproximat de 6'8 metres i una alçada parcial (hi ha molta sedimentació al fons) de 7'5 metres. Destaca de la majoria de pous de la comarca pels seus gruixuts murs: 80 cm., superiors a l'habitual i, segurament, realitzats per a donar-li un millor aïllament tèrmic just en un indret on no hi ha gaire ombra ni està situat en un lloc bac.

    Actualment utilitzat com a dipòsit d'aigua.

    Construït durant el segle XVII per abastar de glaç i neu, indiferentment, a la vila de Sallent. Durant el segle XVIII, època de màxim desenvolupament d'aquesta indústria rural, l'arrendament del pou i de l'abastament del gel a Sallent corresponia a Josep Claret Pujadós. Va deixar d'utilitzar-se com a tal durant la segona meitat del segle XIX.

    PERARNAU, Jaume "Els pous de glaç de la comarca del Bages" .- Manresa 1992 SOLÀ, Fortià "Història de Sallent" .- Vic 1920 .- p. 154