Coll de Sant Ponç
Sallent

Sant Ponç-Cabrianes
    Per la C-16 sortir al km.59 i seguir per la via lateral de la dreta.

Catàleg Urbanístic (26.5.1999)
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Casa pairal de planta rectangular formada per una planta baixa, un pis i golfes. De grans dimensions i teulada a dues aigües. Restaurada i rehabilitada, marcant-se les obertures en totxo. Aparell de pedra irregular unit amb morter i blocs ben escairats a les cantonades i als perfils dels arcs. Balconada encarada a migdia i porxo d'entrada a la planta baixa.

Té diverses llindes datades. A la banda de ponent una amb la data de 1791 i a la banda nord, dues amb l'any 1799. Té una cisterna d'aigua adossada i conserva el celler amb l'utillatge propi. El camí d'accés és l'antic camí ral de Santpedor a Artés.

Segons l'actual propietari, l'origen de la casa es remunta als primers anys del segle XVI. Tot i així, el lloc de Sant Ponç ja surt documentat el 1039 en un testament de la casa senyorial de La Sala de Sant Ponç.

BENET, Albert. "Història del Bages" Vol II. Manresa 1988 .- pàg. 279 VILLEGAS, Francesc "El romànic del Bages" .- Manresa 1982 .- pàg. 187