Pou de glaç del molí del Verdaguer
Balenyà

  Osona
  Camí del molí del Verdaguer
  Emplaçament
  A l'inici del camí que descendeix fins al molí

  Coordenades:

  41.82384
  2.22596
  435719
  4630507
  Número de fitxa
  08017 - 17
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  La cúpula està tapada de massa vegetal i l'interior és ple de sediments.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 37161/ IPEC 901838
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08017A007000260000OO
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  El pou de glaç del molí del Verdaguer és una construcció subterrània de planta circular, de la qual només és visible en superfície la cúpula que la cobreix. A l'extrem de llevant de la volta hi ha la boca des d'on extreia el glaç, feta d'obra i morter. A l'interior, a l'arrencada de la volta, s'observa una altra obertura que va ser tapiada posteriorment amb maó. El parament dels murs és de pedra disposada en filades i lligada amb argamassa. En un dels extrems del pou s'hi va construir modernament una plataforma que sosté dipòsits de formigó.

  La producció i comercialització de glaç a Catalunya va popularitzar-se a partir del segle XVI. Els pagesos veien així una oportunitat de complementar l'economia familiar a l'hivern, quan les feines del camp requerien menys dedicació. Tenim notícies que a mitjans del segle XVIII, Dídac Cervera, Jaume Deumal i Josep Molins van associar-se per a vendre el glaç de diversos pous del Montseny i la rodalia a la ciutat de Barcelona, entre els quals hi ha el molí de Verdaguer de Balenyà. En el document hi consta que el transport del glaç provinent del pou del Verdaguer es faria en la major brevetat possible, a raó de vint-i-vuit sous per càrrega. L'any 1759 el pou de gel de la ciutat de Vic quedà malmès i se'n va comprar a Jacint Verdaguer de Balenyà. La major part dels pous quedaren abandonats entre els segles XIX i XX, quan els avenços tecnològics ja permetien obtenir glaç per altres mitjans.

  DIVERSOS AUTORS (2004). "El comerç de la neu del Montseny en època moderna", Monografies del Montseny, núm. 19. Barcelona: Associació d'Amics del Montseny.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Balenyà (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
  ROMA, F. (2013). Patrimoni existencial del Brull, Centelles, Collsuspina, Hostalets de Balenyà i Seva. Patrimoni existencial, 3. Madrid: Bubok Publishing.