Possible forn de ginebró a les Tosqueres de Moratones
Santa Maria d'Oló

    Moianès
    Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. local a St Joan d'Oló, 100 m abans del trencall als Plans corriol N-E 500 m i camp a través
    548

    Coordenades:

    41.86074
    2.0195
    418620
    4634779
    Número de fitxa
    08258-157
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Restes molt escadusseres, sense context
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08258A011001210000AY
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Diverses estructures i rebaixos practicades a la roca, en un promontori rocallós de pedra tosca d'ús desconegut, tal vegada pertanyents a un forn de ginebró. Es troben emplaçades en l'anomenat Serrat de les Tosqueres, dins la propietat del mas Moratones. Es tracta d'un enclavament força alt i amb bones vistes. A l'extrem d'un petit cingle de formes molt irregulars hi trobem una roca que a la seva superfície plana té un rebaix de planta circular d'1,5 metres de diàmetre aproximadament, així com uns rebaixos laterals a la paret del cingle en forma de T invertida. Al costat oposat, en un petit replà s'hi pot veure un altre retall a la roca que conforma una mena de lleixa.
    Per les característiques de l'indret i de les restes descrites no és fàcil interpretar-les. Una possibilitat seria que es tractés d'un forn de ginebró o similar. De forns de ginebró n'hi ha de diferents tipus. En aquest cas la cavitat rebaixada sobre la roca seria el lloc on s'hi apilonarien les branques de ginebró i les teies per cremar, que normalment eren contingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. Si fos així, però, s'hi troba a faltar el desguàs o la canalització per on baixava l'oli destil·lat. Tampoc queda aclarida la funció dels encaixos laterals, que sembla que haurien d'acollir algun tipus d'estructura de fusta. A més, l'abruptesa del lloc tampoc sembla, en principi, el més indicat per emplaçar-hi un forn d'aquestes característiques.

    Informació facilitada per Josep Canamasas Güell