Forn d'obra de Moratones
Santa Maria d'Oló

Sector sud-oest del terme municipal
    Des de Moratones, 100 m al nord-oest, molt a prop d'un camí

Entorn cobert per la vegetació i restes d'enderrocs i runa
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 100 m al nord-oest de la masia de Moratones. Conserva l'estructura força íntegra, tot i que originàriament devia ser una mica més alt. El forn, que segueix la tipologia habitual, consisteix en una construcció de pedra (amb la part interna feta parcialment en maó i arrebossada) en forma de planta quadrada i emplaçada en un terreny amb pendent abrupta. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra soterrada, habitualment coberta per una sèrie d'arcs transversals o bé amb volta. Aquí és on s'hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter, encarat cap al nord, conserva la boca de la fogaina en forma de dos forats rectangulars, però es troben pràcticament coberts per un apilonament de terra que hi ha en aquest sector. A ambdós costats de la boca hi trobem sengles murets que tal vegada conformaven un cobert o alguna estructura per protegir la combustió. De la part superior, on hi havia la cambra de cocció, se'n conserven les parets, que abans devien ser més altes. La porta d'accés és al costat de llevant, i a un nivell inferior hi deu haver la graella que separa les dues cambres, que ha quedat coberta per terra.
    Aquest forn, que pertanyia al mas Moratones, va treballar fins èpoques força recents, ja ben entrat el segle XX.