Posas Sant Quirze Safaja

Moianès
Posas. Urbanització Pla del Badó
C-59 direcció St. Feliu de Codines, trencar a la dreta cap a la urbanització Pla del Badó.
703

Coordenades:

41.71986
2.15468
429686
4619019
08239-199
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
001004000DG21H0001SB
Núria Cabañas

L'actual mas de les Posas, ubicat a la zona del Coll de Posas, està format per diversos cossos annexos i presenta diverses reformes. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carenen perpendicular a la façana principal. Annex a la façana de ponent s'hi adossa la capella de la Mare de Déu del Carme i la casa dels masovers. El frontis, orientat a llevant, està format per tres eixos simètrics. A la planta baixa s'obre la porta d'arc rebaixat i una finestra per banda. A l'alçada del primer i segon fis s'obren tres finestrals amb balconada i sense voladís per planta a excepció del balcó central del primer pis que té voladís. Totes les obertures estan emmarcades i arrebossades amb la mateixa tonalitat que la façana. De l'interior de la casa cal destacar-ne la sala decorada amb pintures d'inicis de segle XX amb cambres al voltant. La façana de migjorn, reformada i amb algunes obertures de nova construcció, conserva la porta d'accés d'arc rebaixat amb la inscripció 1821 gravat a la part central. Damunt el portal hi ha una finestra amb una inscripció de la qual només es pot llegir 17__ POSAS. L'entrada, que conserva el paviment enllosat, dona accés per l'esquerre a la casa dels masovers i a les antigues corts, avui transformades en espais de taller i emmagatzematge. Antigament, al costat dret hi havia una porta que donava accés a la casa dels senyors. La façana dels masovers, manté les obertures originals que combina les llindes de fusta i les de pedra. En destaca un de les finestres del primer pis amb els porticons de fusta i amb inscripció a la llinda de pedra on només es pot identificar l'any 1800. L'interior manté l'estructura original i conserva elements significatius com el forn de pa, el foc a terra i el celler. Davant del mas hi ha l'era, actualment enjardinada i dos annexos a ponent, la pallissa i l'estable. La pallissa és un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües que presenta diverses reformes i ampliacions.

L'estable actualment es utilitzat per l'associació de caçadors.

El mas les Posas es troba documentat al segle XI. Al segle XIII es documenta com a propietat del monestir de l'Estany. En els fogatges de 1553 apareix Miquel Posas que està al Solà, hereu o cap de casa del mas Solà o Solà del Boix i originari del mas Posas. Un membre de la família Posas fou Bartomeu Posas militar que juntament amb Joan A. Gonzàlez dirigien les columnes del Moianès, Lluçanès, Pla de Bages i Vallès durant la segona guerra carlista.

PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja. PLADEVALL, A. ( 1991): Castellterçol. Història de la vila i el seu terme. Editorial Eumo. Castellterçol.