Capella del Mas Posas Sant Quirze Safaja

Mas Poses. Urbanització Pla del Badó
C-59 direcció St. Feliu de Codines, trencar a la dreta cap a la urbanització Pla del Badó.

Restaurada
Núria Cabañas

La Capella de Posas és una construcció annexa a la façana de tramunta del mas Posas. Es tracta d'una edificació de planta rectangular de petites dimensions dedicat a la Mare de Déu del Carme. La coberta exterior és d'una sola pendent mentre que l'interior és de volta de creueria. A l'interior hi destaca l'escultura de la Mare del Déu del Carme ubicada a l'interior d'una fornícula situada darrera l'altar i un petit balcó de fusta, el cor, ubicada a la banda oposada de l'altar des del qual s'hi accedeix per l'interior del mas. El frontis, orientat a llevant, s'hi obre la porta d'accés de llinda de pedra amb l'any 1821 gravat a la part central i deus petites finestres al costat esquerre. A la part superior s'hi obre un òcul emmarcat amb pedra. La finestra situada a l'extrem dret de la façana ocupa l'espai on hi hauria hagut la porta d'accés a l'antiga sagristia. El parament dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa i amb fragments de material constructiu mentre que l'interior està pintat de tonalitat blanca remarcant els nervis i les claus amb tonalitat rosa.

A l'interior hi ha una placa on diu que fou construïda l'any 1821. Destruïda al 1936 i reconstruïda - (on es pot determinar l'any) per Lluís Brujas i Badó i Teresa Comas Prat.

Segons la documentació, al març de 1821 el propietari, Josep Anton Posas va demanar al bisbe de Vic permís per edificar-la i un any després poder-la beneir. El junt de 1822 Mn. Josep Gatillepa, vivari de Sant Quirze Safaja, va ser autoritzat per beneir-la i fixar els dies de celebració. Inicialment la capella estava dedicada a la Mare de Déu del Roser no obstant, a mitjan del segle XIX es va dedicar a La Puríssima i segons un document del Bisbat de Vic de l'any 1899 ja era dedicada a la Mare de Déu del Carme. Durant la guerra civil es va cremar i va desaparèixer un petit cos annex, la sagristia.