Porxo del Ferrer
Navàs

Bages
    Nucli de Castelladral, al sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 9,2.
    655

41.89931
    1.77811
    398646
    4639319
    08141 - 302
    En ruïnes, entorn descuidat
    08140A010000070000IU
    Jordi Piñero Subirana

Porxo o cobert en ruïnes al costat de l’antiga era del Comú de Castelladral, emplaçada uns 140 m a ponent del nucli on hi ha les cases del poble. Era una construcció de planta més o menys quadrada que, pel costat sud, s’allargava tot seguint el perfil de la cinglera que hi ha en aquest sector. Se’n conserva un pany de paret fet amb blocs de pedra força grans, amb un tipus d’obra característic del segle XIX. L’interior i l’entorn és ple d’enderrocs i de roques, en algunes de les quals s’hi observen encaixos i també hi ha proper un dipòsit buidat a la roca. L’era del Comú és l’esplanada que s’estén a llevant.

Per la seva tipologia constructiva aquest porxo sembla una obra fora moderna, probablement al segle XIX. Tanmateix, es troba en un dels accessos al turó on hi havia el castell de Castelladral pel seu vessant de ponent. Al costat hi baixa un corriol o camí de bast, que sembla antic, en direcció a la masia de l’Ingla i cap al sector de la riera d’Hortons. Això, juntament el fet que les restes constructives ressegueixen part del perfil de la cinglera, fan que l’indret adquireixi una connotació defensiva, de manera que no es pot descartar que, originàriament, hagués tingut algun tipus de funció defensiva relacionada amb el castell de Castelladral.

Informació facilitada per Jaume Obradors

Els anomenats porxos eren construccions auxiliars en les tasques agrícoles, una mica més grans que les típiques barraques. Normalment a les eres hi havia aquests “porxos” que servien com a magatzems en les tasques del batre. En aquest cas és conegut com el porxo del Ferrer, que és una de les antigues cases de Castelladral. Possiblement, amb anterioritat havia pertangut al Comú de Castelladral, ja que l’esplanada del costat es coneix com l’era del Comú.