Portelles de Matamala Calaf

Anoia
Carrer Portelles de Matalama
Aquest carrer s'ubica al nord del nucli. És el darrer carrer del nucli.
698

Coordenades:

41.73452
1.51058
376137
4621373
08031-85
Patrimoni immoble
Obra civil
Medieval
Contemporani
XIV-XX
Regular
Es poden observar la utilització en murs dels edificis i murs de contenció, de materials aliens a un carrer singular d'un centre històric. Així com el paviment que fet amb formigó i rajoles, que desvirtuen totalment l'espai.
Legal
BEI. Catàleg de Béns a Protegir
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Calaf
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Carrer ubicat al nord del nucli urbà que neix a la part exterior del Portal de Xuriguera, i que durant 200 metres aproximadament recorre de manera tortuosa aquesta part del poble, fins a arribar a connectar amb un tram del carrer de Sant Antoni.
La seva trama irregular ens pot traslladar a un origen medieval, tot i que actualment la composició dels edificis, construïts amb materials moderns ( si més no la seva estètica), o el paviment del carrer fet amb formigó i rajola, trenquen totalment amb aquesta idea.
Cal però destacar-hi alguns elements d'interès que sobresurten, com el mur de pedra irregular que ressegueix el carrer per la banda nord, que separa ens alguns casos el carrer dels camps adjacents, o com a mur de tancament d'algunes cases. Algunes de les cases presenten alguns elements singulars, com una llinda amb la data de 1734, pròxim al Portal de Xuriguera.
En resum, es tracta d'un carrer, que tot i la seva importància històrica, es troba totalment desvirtuat amb edificacions fetes amb materials contemporanis de poca qualitat estètica, i un paviment del tot contemporàni. Conserva però la seva trama urbana irregular.