Portalada nord de l'església parroquial de Santa Maria
Moià

Si, IPA nº 11, ACCN 16678
    Estructural
    Bisbat de Vic - c. Sta. Maria núm. 1 08500 Vic
    Cristina Casinos

Portalada articulada en dos nivells. El primer flanquejat per dues columnes amb decoració de llaços helicoïdals d'estil salomònic i motius vegetals; el segon, un frontó recolzat en uns capitells rectes del que neixen dues columnes salomòniques com les del primer nivell però més petites, entre les quals hi ha una fornícula amb petxina a la banda superior en la que descansa una verge amb nen molt malmesa. En tot el conjunt hi ha decoració que imita els capitells jònics, motius vegetals i marins (peixos i atlants).

L'església primera va ser consagrada al 939 (estil romànic). Al s. XVI-XVII la vila de Moià vol aixecar un temple nou, els primers treballs s'inicien el 1674, l'arquitecte va ser Pere Torrents i el cambril va ser construït al 1747 per Josep Morató i Soler, qui construeix quasi totes les peces a Vic. Es conserva molta documentació de la construcció. Segons F. Solà a "El temple", l'església antiga ja tenia una portalada de l'any 1427 que donava a la plaça Major. (Galovart i Soler, J; 1993) .

Galobart i Soler, J (1993); L'Església de Moià i els seus constructors (1673-1749). Modilianum nº 8-9. Pàg. 14. Juny-desembre. Moià. Generalitat de Catalunya; Servei del Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.