Portal del Fadrí de Sau
Malla

Torrellebreta

XVI
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

En un dels annexes que hi ha a migdia de la masia de Torrellebreta hi ha el portal de la desapareguda casa del Fadrí de Sau. És un portal d'arc de mig punt adovellat amb l'intradós motllurat. Al seu costat hi ha una rajola ceràmica on hi consta: " PORTAL DE LA CASA DEL "FADRÍ DE SAU" TRASLLADAT ACÍ PER LLIURAR-LO DE LA INUNDACIÓ DEL PANTÀ".

La casa del Fadrí de Sau estava situada a l'entorn de l'església de Sant Romà de Sau. Un fill d'aquesta casa, Jaume Melianta, també conegut amb el nom de la casa, formà part del bàndol d'en Serrallonga. Durant els anys 60 del segle XX la casa del Fadrí i el poble sencer van quedar negats per l'aigua del pantà que va construir-se en aquesta vall. Poc abans, però va poder-se recuperar el portal que es conserva a Torrellebreta. De la casa antiga en tenim un testimoni gràfic que testimonia l'autenticitat del mateix.