Portal de can Gambús Figaró-Montmany

Vallès Oriental
Nucli del Figaró
Carrer Mn. Cinto Verdaguer. Davant les Escales de l'Àngelus.

Coordenades:

41.723
2.27414
439626
4619277
08134-177
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Modernisme
Noucentisme
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Estructural
Privada
Ref. cad.: 49206DG3199N
Anna M. Gómez Bach

Aquesta porta es un exemple de la forta influència modernista i noucentista en l'adequació dels diversos espais privats al municipi del Figaró. La seva construcció està associada al mas Gambús al qual pertany. Dins els terrenys de Can Gambús els propietaris de la finca van fer projectar una extensa tanca amb una porta principal i diverses seccions. Tot i que es desconeix l'arquitecte, aquest possiblement fou el mateix que va edificar la casa. La forma de la tanca es ondulada amb la base construïda amb pedra i un reixat en metall. A banda i banda es troben diverses figures antropomorfes sobre els brancals laterals de la porta. Es tracta concretament de dos nens esculpits en pedra i amb marcats trets d'influència humanista i realista a escala reduïda i que es troben realitzant activitats de caire lúdic i festiu.

Portal monumental que dóna accés als jardins de can Gambús i a la casa dels guardes. La seva monumentalitat contrasta amb les figures dels nens jugant amb el gos a l'esquerra i les nenes llegint a la dreta el llibre de Obra pòstuma de mossèn Jacint Verdaguer. Escenes que interpreten les activitats pròpies de l'estiueig.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.