Cal Nissus
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    Carretera de Ribes, n.50. Figaró-Montmany.

XVII-XX
    Anna M. Gómez Bach

Edifici conegut com Cal Nissus, antiga Fonda Petit Fornós, formada per planta baixa, primer pis i planta sota teulada. La tècnica constructiva utilitzada es basa en la fàbrica de murs de pedres irregulars; actualment les pedres la façana estan rejuntades amb ciment; la cantonada de l'angle sud- est està diferenciada del mur amb pedres més grosses. Coberta a doble vessant que es va fer nova en ell moment de rehabilitar l'edifici. La façana principal presenta un inflexió a la part central. A la planta baixa hi ha una finestra oberta recentment i una porta modificada per adaptar-la com a accés al garatge; es van construir amb pedra del mateix tipus de la que hi ha a les finestres de la primera planta. A la primera planta hi ha dues finestres amb els elements de pedra formats per brancals, ampits i llindes.

A partir de finals del segle XIX es construeixen moltes vivendes residencials d'influència noucentista. Amb l'arribada del tren al poble del Figaró va començar una nova etapa de creixement de la població, mercès als estiuejants que construïren cases de segona residència. Un exemple d'aquest creixement econòmic aportat pels primers estiuejants que arriben amb tren al Figaró és la Fonda Petit Fornós, actual restaurant Cal Nissus. El fenomen de l'estiueig al Figaró s'inicià a principis del segle XX amb la millora de les comunicacions que va permetre l'ocupació de cases antigues i la construcció de noves residències per part d'estiuejants, procedents principalment de Barcelona. Les conseqüències de la presència de nombrosos estiuejants foren importants per al municipi i la població local. N'hi havia, sens dubte, de preocupants, com l'ocupació de cases antigues, que anava "en detrimento del vecindario fijo, que por esta razón tiende a disminuir", o l'augment general de preus, mentre altres eren positius (adopció de mesures d'higiene pública, activació del sector de la construcció). Actualment, l'empremta més evident de l'estiueig històric al Figaró és la presència d'imponents torres modernistes, edificis de gran bellesa comparables als que es troben en altres localitats del Vallès. Aquesta antiga fonda presenta l'estructura antiga de les construccions de la part baixa del nucli del Figaró, amb nombroses reformes posteriors. Després de diversos usos es va convertir en una pensió força concorreguda per als visitants i els treballadors de les mines del Socau.