Portal de Cal Marqués
Mediona

Carrer de Cal Marqués nº1, Carrer de l’Església nº 2
    Emplaçament
    Al nucli de Sant Joan de Conilles, amb accés a dos carrers d’aquest veïnat i a tocar de Cal Queralt.
    430

41.47622
    1.60883
    383845
    4592558
    08122 - 46
    XVI--XIX
    1575, 1573, 1785, 1878
    Regular
    La fesomia actual és fruit d'una transformació que també va implicar el desplaçament d'algunes de les inscripcions.
    Fitxa ARQ28 del catàleg de béns a protegir del POUM.
    Formen part del Inventari de Patrimoni Arquitectònic el portal i els blocs de pedra amb escuts i dates.
    3926202CF8932N0001WY
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Portal rectangular amb embigat de fusta a doble nivell i que forma part de l’habitatge de Cal Marqués, com el seu nom indica.

Aquest portal és un dels que donava accés al nucli antic de Sant Joan, però actualment no està ni té les característiques originals, la seva ubicació i fesomia es déu a una reforma de l’habitatge. Durant aquesta reforma, també es va moure de lloc un bloc de pedra carejada amb un escut esculpit on s’hi pot llegir 1575, IHS amb una estrella de cinc puntes a una banda i una creu a l’altre. Per sota hi ha les lletres Marqs. Aquesta peça es troba ben bé davant de la porta d’entrada a Cal Marqués. Precisament en aquesta porta, adovellada, hi trobem un altre escut amb una inscripció on hi ha una creu de malta encerclada, per sota el text Magí Farr i per últim la data 1785.

A la mateixa finca, però a la façana del carrer de l’església trobem altres blocs de pedra amb inscripcions amb les dates 1573 i 1878.

El portal de Cal Marqués era un dels que donava accés al nucli antic de Sant Joan, al final del carrer n’hi hauria un altre que ja comunicava amb l’església.

Cal Marqués juntament amb altres cases del carrer de l’església conformen la part més antiga del municipi, que es va formar a redós de l’antiga església de San Joan de Conilles, documentada des del 1299 i que pertanyia a la jurisdicció del Castell de Mediona.