Portal amb l'escut del Prior de Montserrat
Olesa de Montserrat

Carrer de l'Església, núm. 36

XIV
    Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
    Jordi Piñero Subirana

Portal adovellat situat en una antiga casa pairal de la vila que actualment està compartimentada en diferents habitatges. La façana té com a principal element d'interès el portal, que té a la dovella central un gravat amb l'escut del Prior de Montserrat. L'escut, amb tres barres horitzonatals, pertany a Ramon Vilaregut, titular del Priorat de Santa Maria de Montserrat. L'edifici consta de planta baixa més un pis. A l'interior conserva un arc de pedra. Sembla ser que en unes obres realitzades entorn de 1987 en aquesta casa va aparèixer un capitell decorat amb l'escut del Prior montserratí, similar al que es troba a la façana.

Durant més de cinc-cents anys la vila d'Olesa fou domini feudal de l'abadia de Montserrat, entre els anys 1264 i 1811. Tanmateix, els vestigis històrics d'aquest domini a la vila són escassos. Ramon de Vilaregut fou senyor de la vila d'Olesa entre 1334 i 1348, quan era titular de l'aleshores Priorat de Santa Maria de Montserrat, subordinat a Ripoll. Aquesta és la casa on s'allotjava en les seves estades a la vila d'Olesa.

(1987) Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 40